Zoals u ongetwijfeld weet is schaatsen een zeer technische sport. Hiermee wordt bedoeld dat de techniek van een schaatser voor een groot deel verantwoordelijk is voor de mate waarin het geleverde vermogen omgezet wordt in voorwaartse snelheid. Bij schaatsen is dit rendement, ofwel de ‘technische efficiëntie’, van een gemiddelde professionele schaatser slechts 0.25 ofwel 25%. Deze zeer lage efficiëntie kan grotendeels verklaard worden door de ‘statische component’. Hiermee wordt gedoeld op de kracht die geleverd moet worden om de schaatshouding aan te houden zonder dat dit tot een voorwaartse snelheid zal leiden.
Aangezien ieder lichaam anders is bestaat er niet maar één ideale schaatstechniek. Zo is de ‘ideale’ kniehoek per individu verschillend en heeft deze kniehoek op zijn beurt weer vele gevolgen voor de rest van de schaatstechniek.
Om erachter te komen wat de meest realistische en zinvolle aanpassingen voor u zijn, is een uitgebreide bewegingsanalyse een pre. Kijkt u verder in het menu ‘bewegingsanalyse’ om te zien hoe een dergelijke analyse eruit ziet.